Wondinfectie voorkomen

Open wonden, vooral grote of diepe wonden, kunnen besmet raken met verschillende soorten ziektekiemen zoals bacteriën of schimmels die de wond kunnen binnendringen en het genezingsproces belemmeren.

Hygiënisch te werk gaan

Voorkom wondinfectie door een schone en hygiënische omgeving te behouden: maak de wond en het gebied eromheen schoon, gebruik steriele verbanden en bescherm de wond tegen het binnendringen van ziektekiemen.

Gebruik hiervoor speciale verbandmiddelen die een waterdichte barrière vormen (maar tegelijkertijd ademend zijn) en zelfs directe visuele inspectie van de wond mogelijk maken. Leukoplast heeft zelfs pleisters met een bacteriebindend wondkussen dat ziektekiemen uit de wond kan verwijderen, telkens wanneer het vervangen wordt.

Een geïnfecteerde wond en de symptomen

Wat op infectie kan duiden:

  • roodheid
  • warm aanvoelen
  • zwelling
  • erger wordende pijn
  • pus of een lekkende wond
  • koorts

Als u een van deze symptomen heeft, of als uw wond niet geneest, neem dan contact op met uw arts.
Neem met een geïnfecteerde wond contact op met een zorgprofessional. Zij kunnen een vrij verkrijgbare koortsverlager of pijnstiller aanbevelen of een oraal antibioticum voorschrijven om te helpen bij het herstel.

Raadpleeg bij twijfel een medisch deskundige

Veel voorkomende wonden kunnen thuis worden behandeld. Maar wanneer moet een arts worden geraadpleegd? Scroll naar beneden voor meer informatie!

Pictogram dat een medisch deskundige toont.

Deskundige wondzorg door Leukoplast:

Leukomed® Sorbact®

Bacterie- en schimmelbindend verbandmiddel voor chirurgische of traumatische wonden.

Leukomed® T plus

Huidvriendelijke steriele transparante eilandpleister voor kleine tot middelgrote wonden.