Leukoplast STEPS - de complete oplossing voor skin tears

"Skin tears vertegenwoordigen meer dan één op de tien wonden in verpleeghuizen."¹ Ze worden vaak niet op tijd geïdentificeerd en kunnen een ernstig probleem worden als ze niet de juiste behandeling krijgen. Daarom introduceren wij Leukoplast STEPS. Dit zijn eenvoudig te volgen richtlijnen dat je helpt om optimale resultaten te bereiken – door efficiënte productoplossingen te combineren met het best practice protocol van ISTAP (International Skin Tear Advisory Panel). Dit omvat zowel de preventie en behandeling van skin tears als het herstel van de patiënt.

Op deze pagina kun je meer lezen over skin tears, Leukoplast STEPS en onze aanbevolen oplossingen.

Image showing Leukoplast Leukomed® skin sensitive

Ervaar de atraumatische verwijdering

Probeer Leukomed® skin sensitive zelf uit

Transparent image used as padding fix
leukoplast_website_campaign_background-fix-1168x2

Volg onze gratis E-learning

Onze E-learning over skin tears bestaat uit twee modules. In de introductiemodule leer je de basisprincipes van skin tears, de oorzaken en risicogroepen. In de tweede module gaan we dieper in op de behandeling en preventie van skin tears en het herstel van de patiënt. Iedere module duurt ongeveer 20 minuten en wordt afgesloten met een kennistest.

Via de button hieronder kom je op ons nieuwe E-learning platform en kun je gratis een account aanmaken. Lees voor het aanmaken van een account onze handleiding.

Afbeelding E-learning wond
Afbeelding laat de drie fases zien van Leukoplast STEPS: behandelen, herstellen en voorkomen

Leukoplast STEPS


Leukoplast STEPS biedt eenvoudig te volgen richtlijnen die gebaseerd zijn op de best practice aanbevelingen van ISTAP (International Skin Tear Advisory Panel). Behandelen, herstellen en voorkomen - het omvat alle aspecten van skin tear management, inclusief het selecteren van de juiste producten voor de patiënt. We hebben een handige poster ontwikkeld waarin je alle informatie kunt terugvinden.

Oplossingen voor iedere fase

Image showing Leukoplast skin sensitive, Leukoplast T plus skin sensitive and Cutimed Siltec B

Behandelen

Kies een kant en klare oplossing

Dit is vooral bedoeld voor skin tears waar de huidflap stevig vast zit of als er sprake is van andere huidbeschadigingen. Producten met een zachte siliconen kleeflaag zijn speciaal gemaakt voor de kwetsbare en gevoelige huid. In vergelijking met standaard kleeflagen maken producten met een siliconen kleeflaag atraumatische verwijdering mogelijk. Dit helpt het risico op verwondingen, veroorzaakt door kleeflagen, te verminderen..

Lees meer over Leukoplast® skin sensitive >>
Bezoek de Cutimed® website >>

Image showing Cuticell® Contact, Leukoplast® compress non-woven and Fixomull® skin sensitive

Gebruik een samengestelde oplossing

Je kunt ook kiezen om bepaalde producten samen te gebruiken voor een goede behandeling van skin tears. Deze oplossing is het meest geschikt wanneer de huidflap gedeeltelijk los zit en deze teruggeplaatst dient te worden.

Meer lezen over Fixomull® skin sensitive >>

Image showing JOBST Opaque 15–20 mmHg, JOBST UlcerCare and JOBST Compri2

Herstellen

Lage niveaus van compressie worden aanbevolen voor alle patiënten met skin tears op de onderbenen. Een product zoals JOBST® Opaque is hier geschikt voor.

Voor patiënten met veneuze ziektes en wonden op de onderbenen, die een volledige beoordeling hebben gehad van het been inclusief vaatstatusonderzoek, kan een hoger niveau van compressie worden gebruikt. Producten zoals JOBST®UlcerCare en JOBST® Compri2 kunnen hiervoor overwogen worden.


Bezoek de JOBST® website >>

Image showing TENA ProSkin and Cutimed ACute

Voorkomen

Het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten voor de patiënt is essentieel voor het voorkomen van skin tears. ''De incidentie van skin tears kan met 50% worden verminderd als twee keer per dag een vochtinbrengend product wordt gebruikt.''³

Producten zoals Cutimed® ACUTE en TENA® PROskin Body Lotion zijn effectief en verzorgend voor de huid. Speciaal ontworpen voor de gevoelige, kwetsbare en verouderende huid.


Bezoek de TENA® website >> 

Bezoek de product pagina >>

Goed om te weten: de basis van skin tears

Wat zijn skin tears?

leukoplast_website_campaign_background-fix-1168x2

“Een skin tear is een traumatische wond die wordt veroorzaakt door mechanische krachten alsmede de verwijdering van kleeflagen. De ernst hangt af van de diepte van het letsel (niet dieper dan de hypodermis)”. 4

  • Niet te verwarren met 'scheuren'4
  • Kan complicaties veroorzaken, zoals infecties 3,5
  • Genezingstijd varieert van weken (acuut) tot maanden complex/chronisch) 4
leukoplast_website_wound-care_skin-tears_what-are-skin-tears_B2B_1168x365

Image showing a non-skin-loss skin tear

Type I: Geen huidverlies

Rechte scheur of huidflap waarbij deze terug geplaatst kan worden om het wondbed te bedekken.
Image showing a partial flap loss

Type II: Gedeeltelijk verlies van huidflap

Gedeeltelijk verlies van huidflap waarbij herpositioneren om het wondbed te bedekken niet mogelijk is.
Image showing a total flap loss

Type III: Totaal verlies van huidflap

Totaal verlies van huidflap waardoor het hele wondbed bloot komt te liggen.

Hoe kun je skin tears behandelen?

De ISTAP beveelt het volgende protocol aan:4

Stelp bloeding

Om de bloeding te stoppen: oefen druk uit en breng het ledemaat in hogere positie indien nodig.

Icon showing cleansing and debride

Reinigen en debrideren

Reinig de wond om hematoom of achtergebleven vuil te verwijderen. Als een huidflap necrotisch is, kan een debridement vereist zijn. Indien vitaal moet de huidflap gerepositioneerd worden.

Icon showing cleansing and debride

Wees alert op infectie en ontsteking

Bepaal wondinfectie op basis van tekenen en symptomen voor wondbeoordeling en neem de juiste maatregelen voor infectiebestrijding. Controleer de status van de tetanusvaccinatie van de patiënt.

Icon showing infection management

Beoordeel de wondrand en -sluiting

Skin tears sluiten normaliter binnen een periode van 14–21 dagen. Zorg ervoor dat alle factoren die de genezing kunnen vertragen (zoals diabetes en perifeer oedeem) zijn beoordeeld. Compressietherapie moet worden overwogen indien de wond zich op het onderbeen bevindt.

Icon showing monitor wound

Controleer de vochtbalans

De vochtbalans is essentieel om de wondgenezing te bevorderen en de wondomgeving te beschermen tegen maceratie. Let op de hoeveelheid en de viscositeit van het exsudaat bij het selecteren van een wondverband.

Icon showing moisture control

Wie loopt er risico?

Bepaalde groepen patiënten met een kwetsbare huid, zoals ouderen en pasgeborenen, hebben een groter risico om skin tears op te lopen. Diverse intrinsieke en extrinsieke factoren kunnen het risico op skin tears vergroten.

Icon showing elderly patients and infants

Ouderen en pasgeborenen

Icon representing frequent dressing changes

Patiënten met frequente verbandwisselingen

Icon representing disease-related fragile skin

Patiënten met ziekte gerelateerde kwetsbare huid

Icon representing medications

Patiënten met bepaalde medicatie

Meer informatie

Leukoplast STEPS poster

De belangrijkste informatie over skin tears op een rijtje. 

Download poster >>

Icon showing a wall chart thumbnail

Leer meer over ISTAP

Uitgebreide informatie van de International Skin Tears Advisory Panel.

Ga naar de ISTAP website >>

Icon showing ISTAP website

Gratis sample

Vul het formulier hieronder in en wij sturen een sample van Leukoplast skin sensitive zo snel mogelijk op. Het duurt gemiddeld drie weken voordat je de sample ontvangt.

 

Leukoplast-Sticky-Button-Anchor-Link-Envelope-Icon-Red-White-250x250.png

Neem contact met ons op

References

Fraser RDJ, et al. Analysis of real-world data from North American skilled nursing facilities’ skin and wound records for skin tear prevalence, healing, and treatment. J Wound Management. 2022;23(2):87-98

Van Tiggelen H, et al. Skin tears anno 2022: An update on definition, epidemiology, classification, aetiology, prevention and treatment. J Wound Management. 2022,23(2):38-51

Carville K, et al. The effectiveness of a twice-daily skin-moisturising regimen for reducing the incidence of skin tears. International Wound Journal. 2014; J11: 446-53

Idensohn P, et al. Skin tears: a case-based and practical overview of prevention, assessment, and management. J Community Health Nurs. 2019;33(2):32–41

5 LeBlanc K, et al. Best practice recommendations for the prevention and management of skin tears in aged skin. Wounds International. 2018