Snijwonden verzorgen

Snijwonden kunnen worden veroorzaakt door een mes of zelfs een vel papier: de huid wordt doorboord door een scherp voorwerp; meestal op de hand of een vinger. Volg de onderstaande behandelingsstappen, die op aanbevelingen van het Britse zorgstelsel (NHS) zijn gebaseerd:

Grafische weergave van handen wassen als een stap bij wondbehandeling in de Leukoplast wondverzorgingsgids.

1. Was uw handen:

Was en droog uw handen zorgvuldig.
Grafische weergave van een lopende kraan illustreert het uitspoelen van de wond als een stap bij wondbehandeling in de Leukoplast wondverzorgingsgids.

2. Maak de wond schoon:

“Maak de wond schoon onder stromend kraanwater van drinkkwaliteit.
Opmerking: Vermijd het gebruik van antiseptische middelen omdat dit de huid kan beschadigen en de genezing kan vertragen.” 1
Grafische weergave van een hand die vloeistof opneemt met een doek als illustratie van het drogen van de wond bij wondbehandeling.

3. Maak de huid droog:

Dep het gebied droog met een schone handdoek.
Grafische voorstelling van een hand die een kompres op een wond drukt om het stoppen van de bloeding als behandelingsstap te illustreren.

4. Stop het bloeden:

“Als de wond bloedt, oefen dan lichte druk uit op het gebied met een schoon gaasverband of doek en til de wond op totdat het bloeden stopt.”  1
Grafische voorstelling van een hand die een wondverband aanbrengt op een andere pols om het afdekken van de wond als behandelingsstap te symboliseren.

5. Verzorg de wond:

breng een steriele wondpleister aan, zoals een van de onderstaande gespecialiseerde wondverbanden.

Het verbandmiddel kan indien nodig dagelijks worden verwisseld of wanneer het nat of vuil wordt. Houd de wond droog door waterdichte verbandmiddelen te gebruiken, waarmee u kunt douchen.

Wanneer moet u medisch advies inwinnen?

De meeste snijwonden zijn klein en kunnen thuis worden behandeld. Een bezoek aan de dokter is echter noodzakelijk als de snijwond

  • in het gezicht is, vooral in de buurt van de ogen;
  • niet stopt met bloeden. Breng in dit geval een drukverband aan met bijv. een handdoek of een zakdoek voordat u naar de dokter gaat;
  • tekenen van infectie vertoont.

Raadpleeg bij twijfel een medisch deskundige

Veel voorkomende wonden kunnen thuis worden behandeld. Maar wanneer moet een arts worden geraadpleegd? Scroll naar beneden voor meer informatie!

Pictogram dat een medisch deskundige toont.